Bedrijfshulpverlening (BHV)

Ook bij het Ministerie van Defensie is al een aantal jaren op veel locaties een Bedrijfshulpverleningsorganisatie (BHV) aanwezig. Ooit heette het ook wel BedrijfsZelfBescherming (BZB).

Het is niet eenvoudig om een uniforme beschrijving te geven van de vorm, aantallen en voorhanden materialen die hiervoor van toepassing zijn.

Ook het organiseren op zich wordt in velerlei variaties uitgevoerd. Een voorbeeld hiervan is dat op de ene locatie een speciale functionaris is aangewezen (H-BHV), en op en andere locatie een soort Rampbestrijdingscoordinator of zelfs het Hoofd Brandweer dit voor zijn rekening neemt.

De nieuwste ontwikkeling bij de KLu is dat de professionele KLu brandweer tegenwoordig meegeteld wordt als het gaat om aantallen BHV-ers. En er is een ontwikkeling dat alle opgeleide militairen als BHV-er kunnen optreden. Dat komt doordat zij via het Jaarlijks Oefen Programma (JOP) brandweerinstructie en les in Zelfhulp & Kameradenhulp (ZHKH) en reanimatie krijgen. De ZHKH wordt vanaf 2021 aangepast naar MARCH (Massive bleeding, Airway, Respiration, Circulation en Hypothermia).

Om een idee te geven van de BHV bij Defensie hebben we een paar mensen om hun medewerking gevraagd. Hun bijdragen zie je hier: Mijn BHV.

 

 

 

Bronnen en meer informatie. Klik op de gewenste link:

Arboportaal – Wat zegt de wet over bedrijfshulpverlening?

Wikipedia – Bedrijfshulpverlening

Overheid. nl – wetten.nl – Regeling – Arbeidsomstandighedenwet

NIBHV – Bedrijfshulpverlening

Defensiekrant 2021-02 – Militaire EHBO op nieuwe leest geschoeid

Bedrijfshulpverlening | Museumcontact

 

Klik hier om terug te gaan naar de voorpagina

Deze pagina is bijgewerkt op 29-01-2023. FB.