Mijn Bedrijfshulpverlening (BHV)

Op deze pagina enkele persoonlijke bijdragen over Bedrijfshulpverlening. We hebben een vragenlijst gestuurd om aan de hand daarvan gerichte antwoorden te krijgen. Ook de geschiedenis van BZB, BHV wordt stapje voor stapje uit de doeken gedaan.

Jacqueline Boomkens (Den Haag)

BHV is (helaas) binnen Defensie (nog) niet geheel landelijk afgestemd waardoor diverse BHV-organisaties anders om gaan met BHV op hun locaties.

Je hebt binnen Defensie;

  • BHV DOSCO/BS
  • BHV CLAS
  • BHV CZSK
  • BHV CLZK
  • BHV KMar

Onze afdeling heeft als belangrijkste taak Brandpreventie (gebruikers niveau) en BHV coördinatie (niet voor geheel Defensie).Wij hebben in onze organisatie geen brandweervoertuigen en/of materialen ter beschikking.

Meer informatie over BHV binnen Defensie is in te winnen bij het “Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid”.

Vr. gr.
Jacqueline Boomkens

Overzicht BZB en BHV organisatie van de Luchtmachtstaf in Den Haag

In de periode van 1971 tot 2001.

De Luchtmachtstaf 1e van der Boschstraat 8 later Prins Clauslaan 8 in Den Haag had een BZB (Bedrijf Zelf Bescherming) organisatie en bestond uit een groep Redding, EHBO en Brandweer. De Commissaris BZB was De Heer David en de Heer Rotteveel, die verzorgde de opleidingen en herhalingsoefeningen. De oefeningen vonden op diverse locaties plaats, zoals Clingendael, Vlb. Ypenburg bij de Vijver, Rijswijk in de bunkers van Overvoorde, Wassenaar nabij de renbaan Duindigt en stonden onder leiding van Heer Taal, Brandmeester bij de brandweer Rijswijk. De groep redding was gekleed in een groene overall met koppel en laarzen, de groep van de EHBO waren gekleed in witte overall en laarzen. De brandweerkleding bestond uit witte jas, witte broek, koppel, laarzen en witte helm. Wij werden vervoerd naar de lessen/oefeningen met een Daf vrachtwagen met motorpomp van de vliegbasis Ypenburg. In het begin van 1978 werden de BZB  organisaties van alle krijgsmachtdelen in Den Haag samengevoegd en gehuisvest in een gebouw aan de Carel van Bylandtlaan. De herhalingslessen theorie werden daar gegeven en de praktijk op Waalsdorp op het oude schietterrein van de Landmacht, nabij het TNO gebouwd. Daar had de Landmacht en TNO het munitie en testcenter en werd door een Leopardtank de munitie getest.  Oefenen konden wij op de oude schietbaan en in de commando bunker op het terrein.

In december 1982 werden de eerste personen van de Luchtmachtstaf geplaatst op het BHH Den Haag, naar de Binckhorstlaan 135 in Den Haag. Daar werd de 1e fase van de Luchtmachtstaf  Binckhorsthof (BHH) opgeleverd. De BZB veranderde in een BHV organisatie, de redding werd bij de brandweer gevoegd en de EHBO bleef gelijk. De EHBO werd ondersteunt door de in het gebouw aanwezige medische dienst, waar artsen en verpleegkundig 24 uur per dag aanwezig waren. De brandweer werd door de KLu gekleed en kregen dezelfde uitrusting als de KLu brandweer op de vliegbasis. .

Deze verandering bracht met zich mee, dat de BHV veel in het eigen gebouw ging oefenen. Dat gebeurde 12 keer per jaar, er werden ook combinatie oefeningen gehouden met de Haagse brandweer en de Brandweer Voorburg. Bij calamiteiten kwamen zij als eerste aanrijden en wilden zij weten wat voor gebouw ging ik naar binnen en hoe zagen de gangen en kamers eruit. Twee keer per jaar moest de brandweer oefenen met hittegewenning, deze lessen werden gehouden in Rijssenhout in de bunkers. Ook hielden wij 1 keer per jaar een oefening met daarna een gezamenlijk uitje. Diverse keren hebben wij op de KLu brandweerschool op de LETS in Arnhem met de brandweer mogen oefenen.

In september 2006 is het gebouw aan de Binckhorstlaan verlaten door de KLU

In 2001 heb ik een nieuwe functie gekregen bij de gemeente Ter Aar en ging ik na bijna 30 jaar de KLU verlaten en eindigde ook mijn actieve tijd als BHV brandweer.

Gerrit Quartel.

Gerrit Quartel (Den Haag)

Vragen over de Bedrijfshulpverlening organisatie (BHV) bij het Ministerie van Defensie, gezien vanuit uw (BHV) positie.

  1. Sinds wanneer bestaat uw BHV-organisatie? Is deze in de loop der jaren veranderd en hoe?

Antwoord: Sinds 1984, vanaf deze datum zijn alle brandweermannen en vrouwen opgeleid met ademlucht en reanimatie, EHBO hebben diploma met reanimatie.

  1. Heeft u een officiële BHV-functie? Welke? Ia dat een dag- of neventaak?

Antwoord: Neventaak, meedenken om oefeningen en inzet op locatie BHH en daarbuiten te organiseren.

  1. Heeft u opgeleide BHV-ers in uw organisatie? En volgen die ook herhalingscursussen?

Antwoord: Op de staf bestond/bestaat de BHV uit Brandweer en EHBO 1984 tot 2001. Ben daarna naar een andere werkgever gegaan. Het was verplicht om van de 12 herhalingslessen er 8 te volgen.

  1. Wat voor materialen heeft u ter beschikking om uw BHV-taken te kunnen doen?

Antwoord: De brandweer beschikt over KLu bluskleding en ademlucht en hebben een compressor voor hervullen van flessen, de EHBO beschikt over koffer met gecertificeerd inhoud ook van de MGD KLu.

  1. Heeft u de BHV-organisatie vastgelegd in een plan?

Antwoord: Ja er is een plan, wat te doen bij een calamiteit en over inzet van EHBO en Brandweer.

  1. Heeft u contacten om de BHV goed te laten verlopen? Denk aan intern overleg met wie, extern overleg met wie.

Antwoord: er zijn interne overleggen met oa, commandant KLS, LB, technische dienst.

  1. Is er een landelijk of regionaal overlegplatform over de BHV waar u aan deel neemt?

Antwoord: Er is een regionaal overleg, maar dat moet ik even nakijken dat is voor mij alweer 20 jaar geleden.

  1. Heeft u nog iets wat u over uw BHV wilt vertellen? Alle info is welkom.

Antwoord: Ik zal in een aparte brief wat meer over mijzelf en de BHV organisatie vertellen (zie hier onder).

Gerrit Quartel: Een stukje over mijn KLu tijd. 19 Augustus 2021

Na mijn LTS opleiding gesolliciteerd bij de KLu 1e van Den Boschstraat Den Haag aangenomen en 1 mei 1971 begonnen.

In mijn eerste werkweek een gesprek gehad met de Hr. Davids Hoofd BZB, of ik interesse had om bij de Redding EHBO of brandweer te komen. De brandweer sprak mij wel aan, mijn vader was al ruim 25 jaar vrijwilliger bij de Voorburgse Brandweer. September 1972 de opleiding Brandwacht 2e klas gedaan.

Op 27 april 1974 moest ik in militaire dienst en mij melden in Nijmegen, daar kleding gehad en dezelfde dag naar de VIMOS op Vlb. Gilze- Rijen. Na 9 weken algemene opleiding werd ik geplaatst op de Lets Schaarsbergen voor de opleiding Hulp Brandweer, na 14 weken met diploma op zak werd ik geplaatst op Vlb. Ypenburg. Waar ik een leerzame en mooie tijd heb gehad.

Op 1 december 1975 weer terug naar de Luchtmachtstaf en mij weer aangemeld bij de BZB. In 1977 de vernieuwde opleiding perslucht maskerdrager gedaan. 1983 en 1984 stonden in het kader van de verhuizing van de staf naar de Binckhorstlaan in Den Haag. In die tijd veranderde de BZB in BHV. Daar heb ik mijn steentje (verandering en nieuwe opzet BHV) aan bijgedragen wat ik de komende tijd zal laten zien met foto’s geschreven stukjes en namen van personen ook had de BHV een eigen blad wat ook graag buiten de KLu werd gelezen.

Door de verandering van oorlogstaak naar vredestaak, hoefde de KLu niet meer in Den Haag te blijven. Toen ik hoorde dat de KLu het voornemen had om naar Breda te verhuizen ben ik op zoek gegaan naar een andere baan en die vond ik in de gemeente Ter Aar waar ik woonde. Van 1 februari 2001 tot 1 februari 2021 bij de gemeente gewerkt die nu Gemeente Nieuwkoop is geworden na de fusie in 2007. Inmiddels dus met pensioen.

Gerrit Quartel.

kaz-091-Den Haag Binckhorst HKKLu, Hoofdingang

Gerrit Quartel: 9 november 2021

Het is december 1994, de BHV redactie heeft overleg over het komende jaar 1995. Van de vele onderwerpen is één van de onderwerpen het maken van een nieuwsblad, over het Reilen en zeilen van de BHV binnen het HKKLU. Het blad moet ook onze aanwezigheid van de BHV binnen het gebouw promoten en bekend worden gemaakt aan BDL, DMKLU, DPKLU, DOPKLU DEBKLU en KLS. De oude nieuwsbrief waar oa. herhalingslessen, verslagen van wedstrijden, en oefeningen moeten hierin verwerkt worden.

De volgende vragen komen op tafel:

  • Met welke onderwerpen gaat de inhoud worden samengesteld
  • Hoe gaat het lay-out eruit zien
  • Hoeveel keer per jaar gaat het verschijnen
  • Wie doen de redactie
  • Wie doen de verzending

We beginnen met de omslag, inhoud en voorwoord.

Het voorwoord is van Hoofd BHV Binckhorsthof, Ron Bakkenes.

Op blad 1 staat de inhoud van de eerste uitgave, deze uitgave bestond toen uit 75 exemplaren.

Ik wens u veel leesplezier.

Gerrit Quartel, Oud medewerker HKKLU.

 

 

Bedrijfszelfbescheming (BZB) in de eindjaren 1960 begin jaren 1970 van de Luchtmachtstaf in Den Haag.

Het was een traditie om jaarlijks een wedstrijd te organiseren voor het Ministerie van de Defensie en zijn krijgsmacht delen. Deze wedstrijden werden door het MinDef georganiseerd en gehouden op Vlb. Valkenburg. Bij de opening werden alle ploegen (Brandweer, Redding en EHBO) voorgesteld aan een hoogwaardigheidsbekleder, dat kon zijn Plv. Secretaris Generaal, Minister van Defensie of zijn plaatsvervanger of iemand van het Koninklijk huis.

Op de foto van rechts naar links, Brandweer, EHBO en Redding. Coll Gerrit Quartel.

De vele geleerde disciplines werden in de wedstrijden uitgevoerd, enkele hiervan waren:

Brandweer –    Het aflegsysteem, kleine blusmiddelen, brandbestrijding, commandovoering, veiligheid en Discipline.

EHBO –               Het benaderen van een persoon, stabiele zijligging, pijnprikkels, wondverzorging, etc, commandovoering, veiligheid en discipline

Redding –         Het zo spoedig mogelijk opsporen en in veiligheid brengen van ongevalsslachtoffers, gewondentransport, personen van                                          hoogte naar beneden takelen, commandovoering, veiligheid en discipline .

Dit is een enkele opsomming van wat de ploegen moesten laten zien in de wedstrijd.
Na de prijsuitreiking en een gezellig samen zijn, werden wij uitgenodigd voor een,
in Marine taal, blauwe hap te nuttigen.

Gerrit Quartel, Oud medewerker HKKLU

 

-o-o-o-o-o-

BHV-wedstrijd

Op 9 mei a.s. zal wederom een BHV-ploeg van het Hoofd Kwartier deelnemen aan een BHV-wedstrijd, die dit jaar bij TNO gehouden wordt.

De BHV-ploeg ziet er als volgt uit:

Pieter van Eijk, Gert-Jan Kobus, Clio Suyderhoud, Jan Pruim, Erwin Meester, Raymond Naber, Gerrit Quartel.

Staand van links naar rechts: Gerrit Quartel, Gert-Jan Kobus, SGT1 Jan Pruim Gehurkt: Pieter van Eijk, Clio Suyderhoud en Raymond Naber.

 

 

Klik hier om terug te gaan naar de Bedrijfshulpverlening pagina.

Klik hier om terug te gaan naar de voorpagina

Deze pagina is bijgewerkt op 05-03-2022. FB.